x

דיווח על תקלה

תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר
מאמרים אחרונים

שינויי מזג האוויר והתקפי מיגרנה

תאריך: 28/11/2012 11:21   מחבר: סוף למיגרנה

אחד המצבים הבריאותיים הקשים ביותר להתמודדות יומיומית הוא כאבי ראש חוזרים ונשנים בכלל, ומיגרנות בפרט. האם שינויי מזג האוויר וחילופי עונות השנה משפיעים על הסובלים מהתקפי מיגרנה? איפה יותר נח להיות, בסביבה קייצית וחמה או בסביבה חורפית וגשומה?

מיגרנות מאופיינות בכאב ראש משתק, טשטוש בראייה, ראיית "הילות" מסביב לאורות, בחילות ולעתים אף הקאות.

ישנם הרבה מאוד מיתוסים שסובבים את המחלה, חלקם אחראים לחוסר הבנה מצד הסביבה ובכך גורמים לסבל נוסף אצל הלוקים בה. ככלל, מיגרנה לא נגרמת מגורמים פסיכולוגיים כגון לחץ נפשי, אלא מטריגרים חיצוניים.

קיראו בהרחבה: הסיבות והגורמים למיגרנה

ממה נגרמות מיגרנות?

הנטייה למיגרנות (Migraines) היא בעיה רפואית נפוצה וקשה ושיש לה רקע גנטי. רוב הסובלים ממנה הן נשים. כיום אין תרופה למחלה, אלא רק טיפולים להקלה בסימפטומים.

כמו כן, לא כל הטיפולים יעילים לכל הסובלים ממיגרנות, ולעתים קרובות ישנה הסתגלות למגוון תרופות שגורמת לאנשים שסובלים ממיגרנות להשתמש במגוון של תרופות וטיפולים נוספים חדשות לבקרים.

מיגרנות הן מצב מסוכן לעתים, והן עלולות להוציא את האדם הסובל מהן מפעולה. הן מדורגות ברשימת 20 המחלות שגורמות לאובדן שנים מהחיים בגלל תפקוד לקוי, כלומר בגלל המחלה נאלצים החולים בה להפסיד הנאה בחייהם.

מיגרנות נגרמות ממגוון של טריגרים נשלטים ולא נשלטים. טריגרים לא נשלטים כוללים דפוסי מזג אוויר ומחזור נשי, וטריגרים נשלטים כוללים אורות חזקים, סוכרים מלאכותיים ואלכוהול.

חומרת ותדירות המיגרנות עבור אדם אחד תלויה בכמות הטריגרים שהאדם צריך לחוות לפני שהמיגרנה מתחילה. לכן העוצמה יכולה להשתנות מאדם לאדם.

הקשר בין מיגרנות למזג האוויר

רבים מאלה שנוהגים לסבול ממיגרנות יודעים שמזג האוויר עומד להשתנות הרבה לפני החזאי. רוחות, שינויי טמפרטורה ולחץ ברומטרי הם בין הגורמים הסביבתיים שיכולים לגרום לראיית הילות, בחילות עזות וכמובן כאבי ראש שמוציאים מכלל פעולה.

למעשה, מחקרים מראים כי כ-50% מהמיגרנות קשורות לשינויים במזג האוויר. זאת למורת רוחם של הסובלים מהן, המבינים כי אין זה רק עניין של שינוי דיאטה, שתייה מרובה או עייפות, וכי השליטה לא נתונה בידם.

החוקרים עדיין מנסים להבין יותר לגבי דפוסי מזג האוויר או הגורמים שעשויים לקדם מיגרנות באנשים שיש להם נטייה לכך. חלק מהגורמים שנחקרים כוללים טמפרטורה, לחות, דפוסי מזג אוויר משתנים, לחץ ברומטרי, מהירות הרוח, ריכוז יונים באוויר ועוד.

כדי לדעת מהם הטריגרים למיגרנות מומלץ לרשום יומן המתעד את המאכלים, מזג האוויר, המנוחה והשתייה ביום בו פורצת המיגרנה.

לעתים נמצא כי ניתן למנוע אותה באמצעות שינויים בתזונה או באורח החיים, ולעתים ניתן לדעת באיזה ימים עלולים להיות רגישים יותר ולהיערך בהתאם מבחינת יציאות מהבית או נטילת כדורים לסיוע.

עד כמה מזג האוויר משפיע על מיגרנות?

מסתבר כי אנשים נוטים להעריך יתר על המידה את השפעת מזג האוויר על המיגרנות שלהם.

מחקר שבדק את דפוסי מזג האוויר לצד דיווחים על מיגרנות ודיווחים על קשר בין מזג האוויר למיגרנות מצא כי מתוך 62.3% מהאנשים שייחסו את המיגרנות שלהם למזג האוויר רק ל-50.6% ממשתתפי המחקר היו באמת מיגרנות שנראו כמקושרות באופן ברור לדפוסי מזג האוויר.

אותו מחקר הראה שאנשים שונים רגישים לתופעות שונות. כמעט 34% היו רגישים לטמפרטורה ולחות באופן מוחלט, כ- 14% היו רגישים לדפוסי מזג אוויר וכמעט 13% היו רגישים ללחץ ברומטרי.

מחקר קנדי חקר את תגובתם של אנשים רגישים למיגרנות בתקופות זמן בהם רוחות היו נושבות. המחקר הזה הראה שהרוחות החמות האלו העלו את תדירות המיגרנות באנשים שחיו בסביבה. אך המחקר לא הצליח לקבוע מה היו הגורמים הספציפיים שהשפיעו על תחילת כאב הראש בגלל שהרוחות המדוברות מאופיינות במספר מאפייני מזג אוויר.

עוד גורם שחוקרים אותו נקרא "ספריקס" (Sferics), מושג המתייחס לזרמים של קרינה אלקטרומגנטית שנעה ממצבי מזג אוויר מרוחקים. ייתכן כי השונות הספרית היא שמשפיעה על מצב המיגרנות של אנשים רגישים למיגרנות.

ממה יש להיזהר בכל הנוגע לשינויי מזג האוויר וטמפרטורות?

נמצא כי הרגישות הגבוהה ביותר היא לטמפרטורות חמות ולחות, למגינת ליבם של תושבי ישראל. מחקר שבדק 7,000 מטופלים במרפאות שונות מצא כי בימי הקיץ החמים והלחים במיוחד גוברות פניות החירום של מטופלים אלה.

בימים אלה ישנו סיכון מוגבר של 7.5% לביקור חירום במרפאה. היו גם כמה ראיות לכך שכאבי ראש חמורים (שלא אובחנו כמיגרנות) גם הם נפוצים יותר בימים אלה.

באופן פרקטי אין הרבה מה לעשות כדי לשלוט על מזג האוויר או להימנע מטמפרטורות חמות. אך עדיין יש אפשרות לנסות ולמזער את הקושי, על ידי שמירה על שתייה מרובה והימנעות מפעילות מאומצת מחוץ לבית.

הצטיידות בכדורים נוגדי כאבים גם היא רעיון טוב, בעיקר אם עומדים לבלות שעות רבות מחוץ לבית במקום שאין בו גישה אליהם.

ליחצו ותדעו: למה מומלץ להקפיד על תזונה נכונה?

כיצד ניתן לדעת אם מדובר במיגרנה או בכאב ראש?

מיגרנה היא מחלה, בעוד שכאב ראש הוא למעשה רק סימפטום. כאב של מיגרנות נגרם מהתרחבות של כלי דם, בעוד שכאב ראש נגרם מהיצרות כלי הדם. זאת הסיבה שכשלא מזהים את המחלה ולוקחים כדורים נגד כאב ראש הכאב רק גובר, משום שלמעשה זקוקים לכדורים שעושים את הפעולה ההפוכה.

קשה מאוד לאבחן מיגרנות, וההערכה היא שרוב האנשים שסובלים מהן אינן מאובחנים. אחת התקוות של כל מי שעוסק בחקר המיגרנות הוא מיפוי הגנום. בגלל שמיגרנות היא מחלה גנטית, בעוד כמה שנים בדיקת דם תוכל לקבוע אם כאבי הראש מהם סובל החולה הם אכן רק כאבי ראש, או שהמטען הגנטי שלו מצביע על מיגרנה שבדרך.

אין המדע קרוב לתרופה למיגרנה. אך אחד הדברים שעשויים להקל על כל מי שסובל מהדבר הוא ההבנה של הסביבה כי הסבל שלהם הוא אמיתי, וכי מדובר במחלה ידועה שמערערת את חייהם ולעתים קרובות ממררת אותם.

מיגרנה היא התמודדות קבועה ויום יומית, הסובלים ממיגרנה חווים פגיעה באיכות החיים ואנחנו כאן בשביל לנסות ולעזור.

ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור