x

דיווח על תקלה

תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר
מאמרים אחרונים

הפרעות אכילה ומיגרנות - מה הקשר?

תאריך: 12/09/2012 18:32   מחבר: סוף למיגרנה

מה אתם יודעים על הקשר הבלתי נמנע לעיתים, בין הפרעות אכילה לסוגיהן לבין התקפי מיגרנה? האם אתם יודעים כי שהרגלי תזונה קיצוניים שכיחים יותר בקרב הסובלים ממיגרנות? לצורך הכנת הכתבה התייעצנו עם ד"ר אילן טל, פסיכיאטר ומנהל מרכז ד"ר טל לתמיכה רגשית ונפשית - מומחה בעל שם עולמי בנושא הפרעות אכילה, ממנו קבלנו הסברים ותוצאות מחקרים שנעשו בנושא לאורך השנים האחרונות.

מודלים של דוגמניות, בגדים שהולכים ומתקצרים, שיטות "קלות ומהירות" להרזיה ושיח מתמיד על רזון ויופי, מציפים אותנו דרך המדיה וכמובן שדרך שיחות בין אישיות ואינטימיות יותר. בין אם אלו הגורמים להפרעות אכילה ובין אם קיימים גורמים אחרים, לבטח ניתן להבחין כי הפרעות אכילה הפכו נפוצות יותר ויותר בשנים האחרונות.

ביחד אם ההחמרה הניכרת במספר הסובלים מהבעיה, חלה עליה משמעותית במספר בני האדם בעולם המערבי שסובלים ממיגרנות.

רופאים ואנשי מקצוע אחרים חקרו לאורך השנים האחרונות את התופעה, וניתן לומר כי ניתן להבחין כי שיעור המתלוננים על מיגרנות בקרב אוכלוסיית הסובלים מהפרעות אכילה, גבוה יותר בהשוואה לאלה שאינם סובלים מהפרעות אכילה. נתונים אלה אומתו בכמה מחקרים מוכרים שפורסמו על ידי אוניברסיטאות ומכוני מחקר ידועי שם בארצות הברית ובאנגליה.

לרוב, הסובלים מהפרעות אכילה הן למעשה סובלות. 85% מהסובלות הן נשים ולרוב נשים צעירות בגיל ההתבגרות. אך לא רק. בשנים האחרונות חלה עליה בקרב בני המין הגברי כמו גם יותר נשים בגילאים מתקדמים. מיגרות הנן תופעה עליה מדווחים בני שני המינים, בדרך כלל בגילאים 22-30.

הקשר האפשרי להופעת התקפי מיגרנה

אם את או אתה סובלים ממיגרנות והתופעה החלה בעקבות שינויים קיצוניים בתזונה, יש לך כמה סיבות טובות להמשיך לקרוא.

כמה סימני אזהרה שצריכים לעניין אותך: שינוים קיצוניים בהרגלי האכילה, אכילה מוגברת או מצומצמת, דיאטות חמורות, אכילה בסתר ובושה מאכילה בציבור, משקל ירוד, עיסוק רב בפעילות ספורטיבית, עיסוק רב במראה חיצוני - הסתכלות רבה במראה כמו גם הזנחה והימנעות מלהביט בגוף, הקאות או שימוש במשלשלים ועוד.

לעיתים מופיעות תחושות לחץ ומתח, אך פעמים רבות אין תסמינים נוספים פרט לאכילה. עובדה זו חשובה ביותר שכן, לא פעם קשה להבחין בתופעה.

למעשה, מלבד שינויים בהרגלי אכילה ובמשקל, כמעט לא מופיעים סימנים אחרים, ולעיתים ההפך הוא הנכון. התפקוד היום יומי מצוין והסובלים מהפרעות נראים חיוניים, שמחים ומאושרים, לפחות בתקופה הראשונה שיכולה להמשך כמה חודשים. בתקופה זאת קיים חשש סביר כי יחלו התקפי מיגרנה ראשונים.

חשוב להזכיר כי הסובלים מהתופעה נוטים לעיתים להתעלם מחומרת מצבם ולהקטין את ממדי הבעיה. פעמים רבות אלה דווקא מי מבני המשפחה שדוחפים ולעיתים ממש מביאים את המטופל לקבלת טיפול רפואי או פסיכולוגי דרוש. נדגיש כי אם הרגשת כי חלו שינויים בתזונה היומית ובוך כמה חודשים התחלת לסבול מהתקפי מיגרנה, זה בדיוק הזמן לפנות לרופא ולא להשאר אדיש.

ניתן לשוחח ולהתייעץ עם איש מקצוע במרכז ד"ר טל
בכל עת ובשיחת חינם: 1800-100-172

סוגים עיקריים של הפרעות אכילה

אנורקסיה נרבוזה - מתבטאת בירידה ניכרת במשקל של מעל 15% ממשקל הגוף המושגת על ידי עיסוק רב בפעילות גופנית ובשקילה חוזרת ונשנית ובצמצום ניכר של האכילה. 

בולימיה נרבוזה - באה לידי ביטוי בעיקר בהרגלי אכילה קיצוניים, ולא בהכרח בשינויים במשקל. כך, יתכן ומשקל הגוף יישמר או אף יעלה, אך הסובלות או הסובלים מתופעה זו ירבו בהתקפי זלילה בלתי נשלטים ובפעולות של התרוקנות כמו פעילות גופנית מאומצת, הקאות, שימוש במשלשלים ועוד, כאשר אלו נעשים לסירוגין. לכן, אי התאמה בין המראה הציוני לבין התנהגות האכילה, יכולה להוות נורת אזהרה לקיומה של הפרעה זו.

Binge Eating או אכילה זללנית - לעיתים מופיעה כחלק מבולימיה נרבוזה ולעיתים באופן עצמאי ונפרד. מאופיינת בבולמוסי אכילה בלתי נשלטים, של כמויות מזון גדולות מאוד, ללא תחושת רעב וללא תחושת הנאה, שאינם מלווים בפעולות התרוקנות, אך לאחריהם יופיעו תחושות אשם, גועל, בושה או אף דיכאון. סוג זה של הפרעה קשה לאבחון מהצד, מאחר ונעשה "בסתר" ולא תמיד ישנם שינוי משקל דרסטיים ובולטים לעין.

מחקרים מלמדים כי רוב ההפרעות בבסיסן נובעות מסיבות נפשיות וניתנות לטיפול באמצעים רבים. בהחלט לא רק תרופות, לבטח לאלה מבניינו הסובלים גם מהתקפי מיגרנה. הפרעות אכילה כמו חלק מהמקרים של מיגרנות הן למעשה סימפטום לקשיים נפשיים שונים, כפי שגם חום גבוה הינו סימפטום להתפתחותה של דלקת בגוף.

אם החלטת שהגיע הזמן לקבל טיפול מקצועי, חשוב לזכור כי נודעת חשיבות רבה לקבלת טיפול הנפשי על ידי איש מקצוע, בעל ניסיון ומומחיות בתחום - תמיד בעדיפות לאדם בעל הכשרה רפואית מקיפה.  זהו טיפול רב מערכתי, הכולל מספר אנשי מקצוע מהתחום ובין השאר דיאטנית, פסיכולוג ולעיתים גם פסיכיאטר.

יש לטפל התופעות שתיארנו וכמובן שיש לשים סוף מהר ככל שניתן גם להתקפי המיגרנה שהחלו בגלל השינויים בתזונה. אם התחלת בטיפול פסיכיאטרי או בטיפול פסיכולוגי, עליך להודיע למטפל באופן מיידי על הופעתן של מיגרנות, לא כל שכן במידה וניתן לך טיפול תרופתי.

טיפול מעין זה הוא המפתח לפתרון המצוקה והסבל הרב שנגרמים למטופל ולמשפחתו. אנשים שהחלו לסבול מיגרנות וסובלים, אפילו באופן מתון יחסית, מאחת מהפרעות האכילה שתיארנו, צריכים לפנות לבדיקה אצל רופא המשפחה ו/או באמצעות פסיכולוג מנוסה.

השתתף בהכנת הכתבה: ד"ר אילן טל ואנו מודים לו על הסיוע והמידע המעניין.

ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור