כאבי ראש הם בעיה רפואית שכיחה ומגבילה ביותר שבמשך שנים רבות לא זכתה לתשומת הלב המספקת. מיגרנה היא בעיה נוירולוגית שאחד התסמינים המזוהים עימה הוא כאבי ראש חזקים מאד. התקפי המיגרנה שונים אצל כל אדם וסימפטומים ושלבים שיופיעו בהכרח אצל אחד לאו דווקא יופיעו באחר.
יחד עם זאת, חשוב לזהות את מהלך ההתקף האינדיבידואלי שלכם במטרה לזהות ולהקל את ההתמודדות עימו בפעם הבאה.
בין 40%-60% מאלו שסובלים ממיגרנות, מתארים תסמינים הקודמים להתקף עצמו שיכולים להופיע החל מכמה שעות ועד למספר ימים לפני ההתקף. רבים חווים בשלב זה שינויים במצבי הרוח, כגון: אופוריה, דיכאון, עצבנות, פיהוק יתר, עייפות, ישנוניות, תשוקה למזונות שונים ועוד.
האם ידעת כי: נשים סובלות ממיגנרה הרבה יותר מגברים!
אאורה היא מכלול של תופעות נוירולוגיות שמופיעות לפני או בזמן ההתקף עצמו. הן יופיעו בדרך כלל 5 עד 30 דקות לפני כאב הראש. הסימנים המזוהים ביותר עם המיגרנה הם אלו הקשורים להפרעות בתפקוד הקורטקס החזותי שאחראי על הראייה, כך שבמהלך האאורה מופיעות הפרעות חזותיות שונות.
יחד עם זאת, משום שהאאורה היא תוצאה של שיבוש הפעילות החשמלית במוח, הסתמנותה תלויה גם באזור המוח הנפגע.
אם האאורה מתרחשת בזמן שחדות הראייה היא חיונית, במצבים כגון נהיגה או הפעלת מכונות כבדות, מומלץ להפסיק את הפעילות כדי להימנע מפגיעה. בדומה, ניתן ליטול משכך כאבים כבר בשלב זה על מנת להפחית מעוצמת כאב הראש העתיד לבוא.
הכירו את המציאות: מיתוסים על מיגרנה
קיימים סוגים שונים של מיגרנה ולכן גם התרחישים שמופיעים בזמן ההתקף משתנים בהתאם. מיגרנה קלאסית מאופיינת בהופעת כאב ראש בדרגה בינונית-חמורה בצד אחד בצורה של פעימות, בדומה להרגשת פלפיטציות בחזה (דפיקות לב), שעלול להיות מוחמר בעקבות פעילות גופנית.
הכאב יכול להופיע בצד אחד של הראש, בשני הצדדים או במקום אחד ולהתפשט. מעניין לציין שפירוש שמה של המיגרנה מיוונית עתיקה, המיקרניאה פירושו הוא חצי ראש, בדומה לכאב הטיפוסי שמתרחש בשעת ההתקף.
הכאב מגיע לשיאו בהדרגה ואז מתחיל להיחלש. התקף יכול להימשך עד 48 שעות אצל ילדים או בין 4 ל-72 שעות בקרב מבוגרים. הוא יכול להופיע כמה פעמים בכל מהלך החיים עד למספר פעמים בשבוע. אומנם, בדרך כלל מתרחשים בין שניים לארבעה התקפים בחודש.
עוצמת הכאב והתופעות הנוספות שיכולות להתלוות למיגרנה מלבד כאבי ראש משתנים בין החולים והסובלים מהמחלה.
ישנם כאלה שאצלם הכאב מלווה בחוסר תיאבון, הקאה, בחילה, גירוי יתר של החושים, גודש באף, ראייה מעורפלת, שלשול, הזעה, שינוי בצבע העור, תכיפות במתן שתן, רגישות בקרקפת, בצקת בפנים או בקרקפת ועוד.
במהלך ההתקף חולים רבים מעדיפים לשכב בחדר חשוך ושקט על מנת להתגבר על גירוי היתר של החושים והפחד מהרעשים והאור. בדומה, ניתן גם להניח רטיות קרות או חמות במקומות שונים בראש כדי להתגבר על הכאב.
אפשר גם ליטול משככי כאבים ומגוון תרופות נגד בחילות והקאות במידה ואלו מופיעות גם כן.
בסיום ההתקף יכול החולה לחוש מותש, עייף, עצבני ובלתי מרוכז. במידה וההתקפים חוזרים על עצמם בתדירות שמקשה על הריכוז מומלץ לפנות לרופא כדי לשקול טיפול.
קיראו ותדעו: איך חיים עם מיגרנה?