חלק מהבעיות הבריאותיות השונות מאפיינות יותר את אחד משני המינים. במקרה של מיגרנה, מחקרים מעריכים כי בערך 70% מאלו הסובלים מהתופעה הם נשים. מעניין לציין שסטטיסטיקה זו משתנה במהלך השנים שכן בגילאים צעירים המיגרנה נפוצה יותר בקרב ילדים זכרים מאשר אצל ילדות.
באופן כללי, ניתן לציין כי מיגרנה הנה מחלה או תופעה רפואית בעלת מאפיינים מגדריים מובהקים.
כאבי ראש בקרב נשים נקשרו במהלך השנים לשינויים ברמת האסטרוגן אצל האישה במהלך המחזור החודשי. רמות האסטרוגן יורדות מיד לפני התחלת המחזור. מיגרנות שלפני הוסת מתרחשות בדרך כלל במהלך או לאחר הזמן שהורמוני המין הנשיים, פרוגסטרון ואסטרוגן יורדים לרמותיהם הנמוכות ביותר.
בדומה אצל חלק מהנשים התקפי המיגרנה נעלמים בזמן ההיריון, אולם בקרב אחרות המיגרנות מופיעות לראשונה דווקא בתקופה זו. במחקר אחד שבחן את תופעת המיגרנה בקרב נשים, 64% העידו על קשר בין המחזור החודשי והתופעה וציינו ששמו לב שהיא לא התרחשה בתקופת ההיריון.
לעומת זאת, אחרות דיווחו שהמיגרנה הופיעה לראשונה בחייהן במהלך הטרימסטר הראשון להיריון אולם נעלמה בחודש השלישי.
גלולות למניעת היריון וטיפול הורמונאלי חלופי שניתן בתקופת גיל הבלות, הוכרו במהלך השנים כזרזים להופעת מיגרנה אצל חלק מהנשים. כבר בשנת 1966 ציינו חוקרים כי מיגרנות יכולות להחמיר אצל נשים שנוטלות גלולות למניעת הריון, בעיקר אלו שמכילות כמות גדולה של אסטרוגן.
תדירות התקפי הראש ירדה באופן משמעותי בקרב נשים שנטלו גלולות עם כמות נמוכה של ההורמון ובמקרים של לקיחת גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד, הם אף נעלמו לחלוטין. כאן המקום לציין שאפשרויות הטיפול השתנו בצורה משמעותית במהלך השנים, לכן במידה ואת סובלת ממיגרנות כדאי גם ליידע על כך את רופא הנשים שלך כדי שיסייע בפיתרון הבעיה.
נשים (וגברים) צריכות לדעת כי: ניתן לחיות טוב עם ולמרות המיגרנה
תרופות בחירה ללא מרשם להפסקת מיגרנות, קשורות לשינויים הורמונאליים בזמן ההתקף, והן נוגדות כאבים לא סטרואידיות. את הטיפול בתרופות אלו צריך להתחיל יומיים עד שלושה לפני המחזור החודשי ועד לסיומו. משום שמדובר בטיפול לתקופה קצרה, הסיכון לתופעות לוואי של מערכת העיכול מוגבל.
עבור נשים שסובלות ממיגרנות קדם מחזוריות חמורות או שרוצות להמשיך ליטול את אמצעי המניעה שלהן, ממליצים הרופאים בדרך כלל לקחת את משככי הכאבים ביום ה-19 של החודש ולהמשיך עד ליום השני של החודש הבא.
מלבדן, קיימות גם אופציות טיפוליות אחרות אולם אלו מצריכות מרשם רופא כגון תרופות לטיפול באפילפסיה (ואלפוראל), חסמי סידן וחסמי ביטא. נטילת תרופות אלו צריכה להתחיל גם כן יומיים - שלושה לפני הווסת ולהמשיך ליטול אותן במהלכה.
קיראו מידע נוסף בנושא: טיפול רפואי-תרופתי במיגרנה
מאחר וגם צבירת נוזלים נקשרת במהלך השנים עם פעולת הווסת, נעשה שימוש גם במשתנים אלו לצורך מניעת מיגרנה. לכן, המלצה נוספת היא להגביל את צריכת המלח מייד לפני התחלת הווסת זאת משום שמלח משמר נוזלים. בנוסף, קיימות גם אפשרויות תרופתיות אחרות, אומנם אלו נשמרות למצבים בהן כל האחרות נכשלו.
לא ידעת כי נשים סובלות ממיגרנות יותר מגברים? סביר כי אתם מאמינים בעוד כמה מיתוסים נפוצים