הריון הוא תקופה יחודית בחיי האישה בפרט ובחיי המשפחה בכלל. כאבי ראש יכולים להופיע בזמן ההריון כמו בכל תקופה אחרת בחיים, אולם ייתכן והתכיפות והעוצמה שלהם יגברו בתקופה זו. לא כל שכן נשים רבות חוות מיגרנה בפעם הראשונה בחייהן דווקא בעת הזו משום הקשר שבין הורמוני המין הנשיים והמיגרנה.
מחקרים מסוימים הבחינו בקורלציה בין מיגרנות והורמונים וזו גם הסיבה שנשים נוטות יותר להתקפי מיגרנה מגברים באופן כללי. בתקופת ההריון עולה הריכוז של אותם הורמונים ולכן גם הסיכון למיגרנה גבוה יותר.
המחקרים לגבי הסכנות במיגרנה לנשים בהריון אינם אחידים. מחקר של המכון לרפואה קדם הריונית בלימה מצא שנשים שסובלות ממיגרנות נמצאות בסיכון לרעלת הריון. המחקר נערך בשיתוף 676 נשים שילדו בשנים 2004-2005 בבתי חולים בדרום אמריקה.
אצל 337 מהנשים דובר בהריון תקין ואצל 339 אובחנה רעלת הריון. הנשים נשאלו בראיונות האישיים לגבי כאבי ראש לפני ובמהלך ההריון. לאחר מכן, במקרה של תשובה חיובית נשאלו שאלות שאפשרו לאבחן האם מדובר במיגרנה לפי הקריטריונים של הארגון הבינלאומי לכאבי ראש.
קיראו על מגוון: מיתוסים בנושא מיגרנה
התוצאות העלו ש-25.4% שאובחנה אצלן רעלת הריון סבלו בעבר ממיגרנות, בניגוד ל-8.9% שהיה להן הריון תקין. כך הסיכון לרעלת הריון היה גבוה פי 3.7 אצל נשים שסבלו ממיגרנה בהריון ובמקביל אצל נשים שסבלו ממיגרנה לפני ההריון הסיכון היה של 3.5.
לעומת זאת, אחרים גורסים כי הסיכון היחידי הוא כאשר כאב הראש נובע מסיבות אחרות שמצריכות התייחסות מיוחדת. בכל מקרה נתון, במידה וכאב הראש מלווה בחום, טשטוש ראייה, נמשך מעבר למספר שעות או מופיע בתדירות גבוה כדאי לפנות לגורם רפואי.
בדומה, מיגרנה כשלעצמה לא תזיק לעובר, ברם יש לוודא שכאב הראש לא נובע מסיבות אחרות.
הטיפול במיגרנה בזמן הריון עלול להיות שונה מאשר בזמנים אחרים. טיפול תרופתי קונבנציונאלי למניעת מיגרנה לפני ההריון עלול להיות בעייתי, משום הסכנה למומים בעובר ולכן יש לנקוט במשנה זהירות ולשקול את היתרון של הטיפול אל מול הסיכון.
יחד עם זאת, כדי להפחית את אי-הנוחות שנגרמת מהתופעה ניתן לנסות להתגבר עליה גם בדרכים אחרות. אחת הדרכים הטובות להפחית את כמות ההתקפים בהיריון היא ללמוד לזהות את הקטליזאטורים להתקף כדי להימנע מהם בזמן. כמו כן, ניתן לשקול טיפול טבעי במיגרנה בשילוב עם שינוי הרגלי תזונה.
הזרזים לכאב בזמן זה אינם שונים וכוללים: לחץ, הורמונים, צריכת קפאין וחלב במוצרים מסוג קפה, קולה, שוקולד וגבינה, שינויים במזג האוויר ונוספים. מלבד זאת, ניתן להשתמש באמצעים כגון טכניקות הרגעה כמו מדיטציה או יוגה, שינה, פעילות גופנית, ביו פידבק, מקלחת קרה, חושך ושהות בסביבה שקטה.
הנחת מגבת חמה או קרה בצדדים של הראש, העיניים, או לאורך גב והצוואר היא אחת הדרכים הטובות ביותר להקל על כאב שמקורו במיגרנה. כמו כן, ישנם גם טיפולים אלטרנטיביים והומיאופתיים אפשריים למיגרנה. טיפולים אלו מתמקדים בקשר שבין הגוף והנפש ומטרתם להביא לאיזון בין הבריאות הפיזית והנפשית.